Fototeknik

Fototeknik er et vidt begreb afhængig af om man tager portrætbilleder, af landskaber eller som jeg, der fotograferer og går tæt på sommerfugle.

Jeg skød mine første billeder i april 2021. Jeg var lidt i vildrede hvor jeg skulle starte og hvor meget der skulle investeres i kameraudstyr. Det endte med et Nikon Z50 spejlløs kamerahus som sidenhen blev fulgt op med et Nikon Z6II fulframe kamera, også spejlløs. Jeg blev hurtigt klar over det var en nødvendighed med et makroobjektiv, så jeg kunne gå helt tæt på sommerfuglene og få den ønskede dybdeskarphed. Det blev bl.a. til et Nikon Z 105 mm. objektiv. Det er altid en god idé, at nørde lidt videoer på YouTube så man sikrer sig, at man får det rette kameraudstyr.

Jeg så det som en utrolig spændende udfordring. Det ville kræve ro og stor tålmodighed, at nærme sig dyret uden det fløj sin vej. Betragte det smukke insekt og vente på det rette øjeblik hvor billedet blev taget.

Der er rigtig mange forholdsregler ved makrofotografering som jeg her vil forsøge at uddybe på min egen måde. Det er et temperamentsspørgsmål og der er ingen tvivl om at man tilegner sig sin egen fototeknik.
En ting er sikkert og nu skal jeg passe på jeg ikke generaliserer, men man bliver ikke en ekspert efter 3 måneder. Det kan ta’ flere år før man tilegner sig den nødvendige forståelse ved brug af sollyset, blænden og lukkerhastigheden i kameraet. Man vurderer vind og vejr, hvornår det er bedst på døgnet, koncentration og dybe vejrtrækninger og vigtigst, er rolig med hænderne.

Jeg har stadig meget, at lære når jeg er ude i felten. Det er bl.a. også dette der er så fascinerende, at man aldrig helt ved hvad der venter éen når man f.eks. besøger en bestemt lokalitet og sommerfugl. Dukker sommerfuglen op, hvordan er det med vejret, bliver man forstyrret eller træder man på en gren så den flyver sin vej. Alt kan ske…..Og det kan oftest være en god idé, at man ikke holder sig tilbage med at skyde løs af billeder. Det kan være en stor udfordring, at opnå det ønskede foto-resultat og så er det altid godt man har lidt at vælge imellem.

Blænde, lukkerhastighed og ISO(Aperture, shutterspeed og ISO)

Blænde – lukkerhastighed – ISO, disse 3 ord er fundamentet for forståelsen af fotografering og går ”hånd i hånd” med vind og vejr. Det tog mig tid at lære de begreber og de kan stadig drille og vil også gøre det i fremtiden. “Alle” fotografer tager de 3 ord seriøst, forholder sig til dem og vurderer f.eks vejrsituationen på en dag hvor man skal ud i felten.

Blænde og lukkerhastighed er de to primære måder at styre eksponeringen på. Lukkerhastighed vil ved svagere lys kræve en større blænde (lille blænde-tal), for at der kan komme mere lys frem til billedsensoren, mens en kraftigere belysning vil kræve en mindre blænde (større blænde-tal), for at der kan opnås optimal eksponering. Tilsvarende resultater kan opnås ved at beholde den samme blændeindstilling og i stedet ændre lukkerhastigheden. Størrelsen på den åbning, som blænden skaber, afgør imidlertid samtidig, hvor “kollimeret” lyset, der passerer igennem objektivet, er, og dette har direkte indvirkning på dybdeskarpheden, så du skal have kontrol over både blænde og lukkerhastighed for at kunne skabe billeder, der ser ud, som du ønsker.
Man ser lukkerhastighed med tal som f.eks 1/200 del af et sek. Ønsker man foto af en sommerfugl på flugt hvor vinger fotograferes åbne med en vis skarphed, kan det blive nødvendigt med f.eks. 1/2000 del af et sek. Så er det samtidig vigtigt, at man tænker over hvor meget lys der kommer ind, nu når kameraet med hurtig lukkerhastighed er valgt. Her er igen sammenspillet mellem blænde, lukkerhastighed og ISO uadskilleligt. For jo hurtigere kameraet tager billeder, jo mindre lys bliver opfanget.
Det er generelt vigtigt at tænke over lukkerhastigheden når man fotograferer. *Det kan ikke undgås, at man ryster på hænderne og derfor må lukkerhastigheden ikke være for langsom. Den mindste lille rystelse ses hurtigt på billedet så jeg anbefaler altid, at man ikke indstiller hastigheden lavere end 1/125 del pr. sek. Dernæst bør man skyde en længere række fotos så der er størst chance for succes. Men det skal selvfølgelig blot prøves af og man finder en ”tråd” i hele sammenspillet.
Man har mulighed for at montere sit kamera på et stativ (Tripod) og vente på det rette øjeblik hvor foto tages. Det kunne også være ved en parring, en smuk larve eller et lille sommerfugleæg. Så er man sikker på, at hænderne ikke bliver en forhindring.

Alle objektiver har en største og en mindste blænde, udtrykt ved “f-tal”, men det er den største blænde, der oftest fremhæves i objektivspecifikationerne. Og nu er det, at det går hen og bliver forvirrende.
F-standardværdierne, som du normalt ser på kameraobjektiver er, fra store til små blænder: 1,4, 2, 2,8, 4, 5,6, 8, 11, 16, 22, og nogle gange 32. Men den største blænde på et kamera har den mindste tal-værdi altså 1,4 og den mindste blænde hvor hullet er mindst og mindst lys kommer ind er f.eks F22. Man kan kigge ind i objektivet mens der drejes  – lamellerne åbner og lukker.

D.v.s Stor blænde = lavt f-tal.  Lille blænde = højt f-tal. Og som udgangspunkt skal man ikke operere i de helt lave blændetal ved makrofotografering. Jeg selv arbejder oftest med F8, 11 og 16. Men det kan godt svinge lidt men som en gylden regel, så bør man ikke bevæge sig under F5,6 for det vil påvirke dybdeskarpheden.
Et eks. kunne være en dåsecola. Hvis man gerne vil fotografere den meget lille tekst der står på dåsen og vælger blænde F2,8 med en afstand på 30 cm, så vil man opleve, at dybdeskarpheden er fokuseret på midten af teksten men hvor øvrige tekst er uskarpt. Vælger man derimod F16, så vil man opnå en større og bredere skarphed der får hele teksten med.
Blænde og dybdeskarphed hænger sammen. Hvis blænde er meget åben, vil du nemmere kunne fotografere i f.eks mørket. Til gengæld vil billedet måske blive overbelyst ude i solen, hvis man kører med for stor blænde.

Hvad er så ISO?  ISO er en værdi som angiver hvor lysfølsomt kamera/billedsensor er. En lav ISO 100 resulterer i en lav lysfølsomhed og en høj værdi som f.eks ISO 3200 giver en høj lysfølsomhed. ISO følges med blænde og lukkerhastigheden. ISO kan gå ind og ”redde” dit billed hvis f.eks det svinger fra solrigt til overskyet. Det kan være svært, at styre hvor meget lys der kræves for at opnå et tilfredsstillende resultat. Og hvis man tilmed tager billeder med et højt blændetal f.eks F16, så vil der komme mindre lys ind og her kan ISO hjælpe til. Men pas på for hvis ISO værdien er for høj, så kan det gøre billederne grynet. Med mit eget spejlløse Z-kamera, er der mulighed for højere ISO værdi end f.eks et almindeligt spejlreflekskamera. Man har også mulighed for at sætte ISO til ”automatisk”. Så vælger kameraet hele tiden den rigtige ISO ud fra blændetal og lukkerhastighed der er valgt, sammen med hvor meget eller lidt sol sensor registrerer. Jeg har personligt indstillet mit kamera til ”Auto ISO”.

Tålmodighed

Du skal finde din egen ”stil” dine krav til kvaliteten af billeder. Kameraet er ikke det vigtigste, det er objektivet og personen bag kameraet som mest af alt er bestemmende for, hvordan dine fotos bliver. Man kan købe sig fattig i kameraudstyr, måske starte ud med at købe noget brugt for at prøve alt af (og her anbefaler jeg personligt IKKE Frederikssund Foto efter dårlig oplevelse med køb af brugt udstyr og manglende ansvar for fejl i objektiv).

Det er i min optik mest passende tidlig morgen eller sen eftermiddag med fotografering af sommerfugle, hvor dyrene er mindst aktive. Her ”brager” solen heller ikke igennem og kan dermed være nemmere, at styre hvor meget lys der kommer ind i sensoren. Midt på dagen er sommerfuglene ofte meget aktive og ude efter mad eller hvor hanner ivrigt søger efter en mage.

En dag med overskyet vejr kan give de bedste billeder, blot så man ikke tænker, at sol er altafgørende. På en solrig dag så kan det være vigtigt, at man har modlysblænde monteret på kameraet som tilmed beskytter objektivet mod f.eks støv og slag. Det kan være en udfordring med modlys hvor billeder bliver mørke, men man kan også opnå smukke billeder, hvor lyset trænger igennem vingerne og gir et andet magisk udtryk . Man bør også undgå direkte sol på dyrene ved eksponering da billederne ofte vil være overbelyst og man mister detaljer i motivet. Her anbefaler jeg, at man “står lidt i vejen” for solen når man fokuserer på sommerfuglen så man opnår et mere balanceret lysindfald.

Views: 528